Hotel NH Senovážné - interiéry
Hotel NH Senovážné - interiéry
Hotel NH Senovážné - interiéry
Hotel NH Senovážné - interiéry
Hotel NH Senovážné - interiéry
Hotel NH Senovážné - interiéry

Hotel NH Senovážné - interiéry

Praha 1 – Nové Město, Senovážné náměstí 3
Rekonstrukce a dostavba hotelu - design interiérů

autor: Richard Doležal – DaM, David Chromík – CAMA
spolupráce: Jindřich Brož, Darina Jasanská, Irma Konečná, Veronika Jugová, Martin Beránek

projekt: 2007-2012
investor: Casacuberta
náklady: 800 mil. CZK

HPP: 17 550 m2
obestavěný prostor: 69 354 m3
počet NP/PP: 7/3
počet pokojů: 233

Zadáním bylo navrhnout interiér čtyřhvězdičkového hotelu společnosti NH hotels. Objekt se nachází v centru prahy na Senovážném náměstí. Budova je složena z jednoho uličního a tří dvorních traktů. Objekt v ulici je neorenesanční, ve dvoře se nachází  původní pavlačový dům a dvě nová křídla. Stávající dvůr je zastřešen částečně prosklenou střechou. Objekt má 7 nadzemních a tři podzemní podlaží. V objektu se po rekonstrukci dochovalo pouze velice málo historických prvků. Jakkoliv se jedná o historický objekt /sídlo firmy Petzold/, nejsou v původní budově žádné reprezentativní prostory.
Jelikož se jedná o tzv. collection kategorii hotelu, není interiér tolik svázán korporátním designem. Bylo možno tedy k návrhu přistoupit o něco svobodněji, nicméně se zachováním jisté míry konzervativnosti, tvarové a barevné umírněnosti. Pro hotelový řetězec NH je typické  použití béžových tónů  v kombinaci s bílou na rozsáhlých plochách podlah, stropů a stěn. Kontrast a akcenty dotvářejí tmavě dýhované prvky a výraznější zemitá barevnost některých artefaktů. Velmi důležitým faktorem  je použití nepřímého osvětlení. Z výše uvedených principů vzešel design, který byl aplikován jak na pokoje, tak na veřejné prostory.

Pokoj je rozdělen do tří jasně definovaných celistvých prostorů- předsíň, koupelna, ložnice. Předsíň je provedena v tmavé dýze wenge, koupelna v antracitovém keramickém obkladu s kontrastně bílými zařizovacími předměty. Ložnice je bílá s tmavým závěsem z metalicky lesklé látky, béžovým koženým bedheadem zvýrazněným po stranách liniovými světly. Pokoj a předsíň sceluje podlaha z běleného dubu.
Hlavní veřejné prostory jsou navěšeny v přízemí kolem centrálního lobby, které vzniklo zastřešením dvora. Jelikož se jedná o rozlehlé prostory, bylo nutno je rozdělit na jednotlivé zóny výraznými velkými objekty, jako je recepce, bar, švédské stoly. Uspořádání umožňuje průhledy mezi jednotlivými částmi. Prostorové propojení mezi patry je umožněno prosklenou střechou a galeriemi. Návrh pracuje s luxusnějšími přírodními materiály, adekvátními pro čtyřhvězdičkový hotel, z nichž se uplatňují zejména pískovcová dlažba a wenge dýha. Odlehčující a modernější charakter je do designu vnesen díky použití velkoplošných nerezových a skleněných obkladů v kombinaci s indirektním a kontrastním spotovým osvětlením.